Waar je in het verleden als makelaar in één keer je makelaars en taxatiediploma haalde, zijn dit tegenwoordig 2 aparte opleidingen. Een aantal jaar geleden besloot ik mijn kennis en ervaring toch eens officieel te maken en haalde ik mijn diploma Makelaar Wonen. Nu mocht ik mijzelf ook registermakelaar noemen. Mijn kennis en ervaring veranderde hier niet mee maar het was wel fijn dat het nu ook goed onderbouwd was.

Omdat ik inmiddels in de flow van de opleidingen zat, heb ik mij vol enthousiasme ingeschreven voor de opleiding taxeren. Ik wilde het setje toch compleet hebben tenslotte. Best raar eigenlijk want ik had altijd aangegeven dat ik niet wilde taxeren. Zeker nu de taxatierapporten hele boekwerken zijn geworden. Maar omdat het altijd bij elkaar hoorde, wilde ik het toch compleet hebben.

Via het Opleidingsinstituut Vastgoedprofessionals ben ik, eind zomer 2022, vol goede moed gestart met de opleiding. Deels online en deels klassikaal. Zo zat ik weer lekker in de schoolbanken te smullen van alle informatie. Deze opleiding duurt 1,5 jaar en dat was best heel pittig. Daar heb ik me toch wel in vergist. Ik heb best een aantal keer op het punt gestaan om het op te geven. Veel opdrachten, leren, examens en om de 2 weken naar school en dat naast een volledige baan en een gezin, is wel eens lastig te combineren. Maar ik heb doorgezet en afgelopen week kreeg ik de beoordeling van mijn assessment. 100 van de 100 punten heb ik behaald en met een prachtige feedback van de assessor zoals: “menig taxateur in het veld kan een puntje zuigen aan jouw kwaliteiten, daar kun je trots op zijn”! En dat ben ik dan ook. Ik heb er keihard voor gewerkt en ben nu heel blij dat ik niet heb opgegeven.

Mag ik mijzelf nu taxateur noemen? Helaas niet. Ik ga nu met een collega taxateur het meester/gezel traject doen wat inhoudt dat ik 15 taxaties met haar ga meelopen en de taxaties samen uitwerk en bespreek. Dan volgt er weer een assessment en als dat ook goed is, mag ik mij inschrijven als taxateur in het register van het NRVT.