NHG grens

De NHG grens wordt verhoogd naar € 355.000,– en als er energiebesparende worden meegefinancierd, is de grens € 376.300,–. Als een woning duurder is, is er geen recht op Nationale Hypotheekgarantie.

Opkoopbescherming Rotterdam

Rotterdam heeft voor 16 wijken een zelfbewoningsplicht ingesteld. Woningen tot een bedrag van € 355.000,– mogen niet verhuurd worden tenzij bijvoorbeeld aan een eigen “studerend” kind of ouders.  Deze maatregel zou starters meer kans moeten geven op een woning in deze wijken. Het geldt voor Hillegersberg-Zuid, Bergpolder, Blijdorp, Het lage Land, Rubroek, Oud-Mathenesse, Middelland, Het Nieuwe Westen, Kralingen-West, Kralingen-Noord, Tarwewijk, Hillesluis, Oud-Charlois, Carnisse, Bloemhof en Oud-IJsselmonde.

Jubelton

In 2022 mogen bijvoorbeeld ouders € 106.671,– belastingvrij schenken aan hun kinderen (tot 40 jaar) voor de aankoop van een woning. In het regeerakkoord is opgenomen dat deze “Jubelton” wordt afgeschaft. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.

Energielabel

De verplichting om een energielabel te overhandigen bij de sleuteloverdracht, was er al maar vanaf 1 januari moet het energielabel al vermeld als de woning te koop wordt aangeboden, b.v. op funda.

Bronnen:

https://www.energielabel.nl/woningen/

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/belastingvrije-schenkingen-voor-koopwoning

https://www.nhg.nl/